Eвропейската комисия лансира инвестиционен план за 25 милиарда евро в отговор на коронавируса

След проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви следните допълнителни мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това:

Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки.

  • Комисията събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.
  • Европейската комисия прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.
  • Ще подсилим европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса.
  • Вече мобилизирахме 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

По отношение на икономиката

Преди всичко трябва да действаме на макроикономическо равнище. Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ. Доволната съм, че лидерите призоваха за такава координирана стратегия. Комисията ще даде своя принос без забавяне. Работя по следните мерки за подкрепа на усилията на държавите членки:

  • Ще гарантираме, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея;
  • Второ, ще използваме пълноценно гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж;

Ще представя конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. И в двата аспекта ще изясним много бързо правилата на играта за държавите членки.

Накрая, ще предложа Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори.

Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро. За постигането на тази цел ще предложа на Съвета и Европейския парламент тази седмица да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. Ще създам работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че парите започват да се насочват през следващите седмици.“

За повече информация посетете сайта на Европейската комисия посветен на COVID-19