Удължават грипната ваканция само в община Поморие

dsc_0194В община Поморие удължават грипната ваканция с още два дни, реши Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас.

Грипната епидемия в област Бургас се отменя. Това обяви областният управител Вълчо Чолаков след заседание на Щаба за борба с ГРИП и остри респираторни заболявания. Решението прекратява всички предприети мерки в това число и ваканцията за учениците.

Кметовете по места имат правомощия да преценят дали дните 12-13 март ще бъдат учебни на територията на тяхната община. Такива намерения са заявени само от Община Поморие.

Училищата в община Поморие ще посрещнат учениците отново в класните стаи на 16 март 2020 г. (понеделник). Дните 12 и 13 март 2020 г. са обявени за неучебни, със заповед на кмета Иван Алексиев.

Въпреки че грипната епидемия за област Бургас вече е отменена, заповедта на кмета е поради все още високия процент на болни в Поморие.

Детските градини и яслите ще продължат да приемат деца, но при засилен медицински контрол.

В останалите 12 общини училищата са готови да посрещнат учениците утре – 12 март. Взети са всички мерки по дезинфекция, организация и контрол.

Броят на заболелите от сезонен грип е спаднал на 419 случая от наблюдаваното население, при 469 при обявяване на епидемията. Болничните заведения също регистрират намаляване на броя на хоспитализираните и налични свободни легла.

С отмяната на грипната епидемия не отпадат въведените мерки за ограничаване разпространението на корона вирус. Остава забраната за масови мероприятия, спортни събития и други, които са предпоставка за събиране на много хора на едно място. От Щаба призовават за спазване на дисциплина, висока лична хигиена, ограничаване на пътуванията  и контактите.