Прокуратурата: Двама инспектори по рибарство задържани с 2000 лв. подкуп

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа две длъжностни лица от
ИАРА – Бургас, обвинени в искане и приемане на подкуп от две лица, за да не бъдат санкционирани те по време на неправомерен риболов

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Христо Златев, специалист по „Рибарство и контрол в отдел „Рибарство и контрол – Черно море“ към ИАРА Бургас и Веселин Атанасов, старши инспектор в отдел „Рибарство и контрол – Черно море“ към ИАРА Бургас. В съобщението на Апелативната прокуратура се казва още, че те са обвинени за това, че посредством злоупотреба със служебното си положение, чрез изнудване, поискали и приели подкуп – сумата от 2000 лева (по 1000 лева за всеки от тях), за да не извършат действие по служба – да не осъществяват контролните си функции спрямо две лица, при осъществяване от същите на неправомерен риболов. Престъплението е извършено на 10.03.2020 г. в град Поморие.

Престъпното деяние е квалифицирано по чл.302, т.2, б. „а“, вр. чл.301, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, тъй като е извършено от длъжностни лица и в съучастие по между им, като съизвършители.

В следващите дни предстои Окръжна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.