Как ще се отрази на българския туризъм Covid-19

vyprosЗа масови откази от ранни записвания за предстоящия туристически сезон съобщават хотелиери в Слънчев бряг. Утре представителите на Съюза на частните собственици в комплекса ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да обсъдят проблемите в туризма, свързани с разпространението на Covid-19 и да поискат съдействие от държавата.

Сянката на коронавируса надвисва над туризма

Първият чартърен полет с израелски туристи, който беше планиран за началото на април, се отлага с един месец. Причината  – мерките за безопасност заради разпространението на новия коронавирус, въведени от израелското правителство.

Вероятно няма да се стигне до нулева година, но засега са спрени всякакви резервации и записвания за летния туристически сезон, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов: „Следи се какво ще случи с развитието на коронавируса и вече ще се вземе решение дали през май ще започне сезонът, или ще има отново отлагане. Всеки израелец, който в момента излезе от Израел в чужбина, при завръщането си задължително влиза в двуседмичен домашен изолатор. Това е наистина задължително, подсъдимо е, ако не се спазва и е много трудно някой да отиде за три или четири дена на почивка, знаейки че после, като се върне, няма да има право да излиза от своето жилище.

Няма нови резервации, защото има страх какво става с коронавируса, от това, че не искат, като се връщат, да бъда затворници. Това много пречи на новите резервации.

Туроператорът, когато няма туристи, той не може да влияе на пазара, той просто няма резервации, няма туристи.

Много от авиокомпаниите вече прекратяват, извозват се последните пътници  и си ги прибират  – кой откъдето е дошъл. Обявяват, че след като приключат тази процедура, ще спрат да изпълняват външни линии“, обясни Мандов за първите много тревожни сигнали за предстоящия летен сезон.

По информация на туроператори най-голяма е психозата на немския пазар – повечето туристи с ранни записвания си искат депозитите. Много правителства предупреждават за ограничаване на пътуванията в чужбина. В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона, каза хотелиерът и заместник-председател на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Веселин Налбантов: „В момента имаме канселиране на много записвания. Това е обяснимо-хората се страхуват, в цял свят хората се страхуват. Въпросът е друг.

Ние ще поискаме една спешна среща с правителството, респ. с нашето министерство, за да помолим за съдействие,  – защото всички колеги са в паника. Това ще се отрази неминуемо, защото ние вече от ранните записвания сме усвоили част от парите и сме платили ДДС-то. Сега при връщането ние оставаме в една много патова ситуация“, цитира Кросс.

Как държавата може да помогне, за да не загине целия отрасъл

„Навсякъде в страната колегите реновират непрекъснато, базата ни е обновена , прекрасна и тази година пак сме се подготвили добре с обновяване на базата да посрещнем туристите, каза Налбантов и посочи, че 2-3 месеца епидемична обстановка ще е унищожителна за туризма:

„Това нещо дай Боже да бъде 1-2-3 месеца, но това ще бъде катастрофално за нас. Ако това всичко се оправи, вследствие на топлото време, както твърдят учени, за нас ще бъде малко късно. Затова ще се обърнем към държавата за помощ –без да искаме пари, да ни помогне в смисъл по разсрочване на главници,  за малко по-нисколихвени кредити. Не искаме нищо даром, просто държавата може да помогне, за да не загине целият отрасъл.

Туроператори искат да намалим цените, но ние сме свалили цените достатъчно, под себестойност трябва да работим. Аз съм убеден, че те също са разтревожени, но въпросът е, че този отрасъл ще загине, ако не ни помогне държавата – тя трябва да ни чуе и да види, което е възможно да направи.

Пак казвам – ние не желаем пари, искаме само да се помогне в този вид  -за разсрочване на кредити, по-нисколихвени кредити и т.н.“.

Доколко това е възможно, при положение, че кредитите не ги отпуска държавата, тепърва ще разберем. Едно е ясно – че след фалита на най-стария туроператор „Томас Кук“ миналата година и заплахата от Covid-19 този сезон, един от най-засегнатите браншове в страната ще се окаже туризма, коментира кореспондентът на БНР в Бургас Даниела Костадинова и отбелязва: Да не забравяме, че загубите за туризма са загуби за държавата ни.