Липсва информация за същността на самото заболяване, според психолога Росен Йорданов

koronavirusПоведението на българските власти за COVID-19 изглежда отговорно, но липсва повече информация за същността на самото заболяване. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ психологът Росен Йорданов. Според него много често в подобни ситуации хората или иронизират заплахата, или отказват да я възприемат като сериозна, което е форма на психична защита срещу това да не загубят контрол над всекидневието си и представата, че светът може да е подреден, което е много важно за здравата човешка психика.

„От друга страна това е и форма на заместване на информационния вакуум, който донякъде се получава от ирационални и рационални информации. Повече изобилства хроникьорският вариант, по който ни се поднася информацията за заразата. Самите думи като пандемия, събития, които водят до ограничаване на свободното движение, на нормалния ред и бит на хората водят до това да се запитаме, всъщност какво се случва. Рационалната информация би обяснила по-детайлно и по-внимателно на достъпен език на хората, какво представлява заразата в действителност и какви са реалните последици, за да има по-адекватна реакция. Доказано е, че човек се справя по-лесно с предизвикателството, наречено заболяване, защото самият психичен съпровод на боледуването е свързан с усещането за контрол и предвидимост, така намаляваме и самия стрес от събитието. Докато липсата на яснота за същността на явлението води до това да се създават конспиративни теории и хипотези, които целят единствено да възстановят усещането, че контролираме събитията“, обясни психологът.

Според Росен Йорданов е необходима активност в посока представяне на повече информация за самото заболяване, не само да се казва на хората какво да правят и какво да не правят. Ако настъпи психоза, страховете могат да ескалират рязко, предупреди психологът. Според неговите лични наблюдения повечето хора приемат или с лека ирония случващото се, или с умерена отговорност за това какво трябва да се прави.