Постоянен арест за двамата инспектори на ИАРА, обвинени в искане на подкуп в Поморие

sydiqБургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение “Задържане под стража” спрямо двамата служители на ИАРА, обвинени в изнудване и злоупотреба със служебното си задължение.

Както вече ви информирахме, Христо Златев, специалист по „Рибарство и контрол в отдел „Рибарство и контрол – Черно море“ към ИАРА Бургас и Веселин Атанасов, старши инспектор в отдел „Рибарство и контрол – Черно море“ към ИАРА Бургас са обвинени за това, че посредством злоупотреба със служебното си положение, чрез изнудване, поискали и приели подкуп – сумата от 2000 лева (по 1000 лева за всеки от тях), за да не извършат действие по служба – да не осъществяват контролните си функции спрямо две лица, при осъществяване от същите на неправомерен риболов. Престъплението е извършено на 10.03.2020 г. в град Поморие.

”В случая по текста, по който двамата обвиняеми са били привлечени като обвиняеми, законодателят предвижда „Лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, както и глоба и лишаване от права, т.е. е безспорно, че се касае за тежко умишлено престъпление“, казва Окръжен съд – Бургас.

Според съда, до този момент може да се направи обосновано предположение, че инкриминираното деяние е извършено и то е извършено именно от двамата обвиняеми. Нещо повече, събрани са и данни за вероятност деянието да не е извършено еднократно, а в по-продължителен период от време.

„Не може да не бъде взета предвид и изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние“, допълва съдебната инстанция и още „следователно е налице реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление“, допълват от Съда.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок пред въззивна инстанция.