Поморийски художници се обединиха в подкрепа на манастир „Свети Георги“(видео)

Поради обявеното извънредно положение  изложбата ще може да бъде разгледана след приключване на обявената карантина

dsc03034

Поморийски художници се обединиха в подкрепа на манастир „Свети Георги“. Йордан Маринов, Надежда Стойкова, Георги Сотиров, Георги Димитров, Трендафил Стефанов, Добромир Овчаров, Георги Карталов, Нели Тодорова, Дарина Гильова, Анелия Григорова, Милена Златарова, Йоанна Тодорова, Йоана Кусева, Елица Цакова и Олег Карпенко, със съдействието на Сдружение “Граждани за Поморие” подредиха на 12.03.2020 г. благотворителна изложба в галерия “Поморие”. Каузата им е да подпомогнат довършителните работи на църквата в двора на поморийския манастир, чийто ремонт се очаква да приключи до Великден.

dsc03038

Манастир „Свети Георги“ е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници и заради богатото си историческо минало, и заради чудотворната икона на Свети Георги Победоносец. Църквата е построена през 1856 г. и оттогава не е укрепвана. Цялостният ремонт на сградата започва през 2019 година. Манастирската управа предприема ремонтни дейности по европроект, който предвижда смяна на керемидите на покрива и дограмата на църквата, но не и пълната й реконструкция. 170-годишната сграда обаче се оказа в по-тежко състояние от предвиденото – гредите се оказали прогнили , а стените също са в окаяно състояние. Към този момент дарения са получени включително и от Община Поморие.

Поради обявеното извънредно положение в страната организаторите се придържат към спазване на необходимите мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на COVID-19. В тази връзка изложбата ще може да бъде разгледана едва след приключване на обявената карантина.

dsc03011

В галерия Поморие са подредени картини с големи отстъпки на цени от 50 до 300 лева. Поставена е и кутия за дарения. Голяма част от картините са маслена живопис и различни други техники, колажи. Част от художниците са се готвили специално за тази изложба. В различни техники е изобразен манастирът, аязмото, сюжети на морска тематика, цветя и др. Всички събрани средства ще бъдат дарени за ремонта на църквата в двора на манастира.

Повече информация ще научите от видеото.