Какви са ограниченията по границите

granicaРумъния обяви, че заради коронавируса затваря част от граничните си пунктове към България. Северната ни съседка обяви и извънредно положение в събота вечерта. Румъния спря  преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни.

На границата с Румъния на ГКПП “Видин-Дунав мост” трафикът е интензивен за товарни автомобили и в двете посоки.
Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози.
Поради технически причини фериботът на ГКПП “Свищов-Зимнич” е преустановил работа до отстраняване на повредата.

Във връзка с епидемиологичната обстановка, на влизане в Турция на ГКПП “Капъкуле” турските власти са монтирали термокамера за измерване на температурата на влизащите пътници. Това може да доведе до забавяне на преминаването в посока Турция. По решение на турските власти временно е преустановено движението на международния бърз влак България – Турция.

На границата с Република Турция на ГКПП „Капитан Андреево“ и на ГКПП „Лесово“ трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили.

На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
От 08 ч. на 12.03.2020 г до второ нареждане, временно е преустановeно преминаването на лица и МПС през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП “Олтоманци”, ГКПП “Стразимировци” и ГКПП “Брегово”. Трафикът за и от Сърбия се пренасочва към ГКПП “Калотина” и ГКПП “Връшка чука”.
Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Испания и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
По информация на северномакедонските гранични власти, от 13.03.2020 г. Република Северна Македония е взела решение временно да не допуска на своя територия чужди граждани, които идват от рисковите в епидемиологично отношение дестинации Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания.

На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

2 Отзиви

  1. От написаното излиза, че България допуска всички заразени и впоследствие обявява извънредно положение!
    Държавата не поставя под карантина Българите, които пристигат от споменатите Държави, а ги принуждава да се поставят под "доброволна карантина" у дома! Дори гласува Закон с който обявява за престъпници вирусоносители, които не спазват "домашната" си карантина!
    Как ще я осъществи тази карантина не се споменава! Оставям на страна факта, че не знам да има подобно понятие за вирусни инфекции, и зарази! Факта, че така ще зарази близките си, които не са под "домашна карантина", и са на "свободен" режим също не се споменава!
    Другото е, че от експерти се упоменава карантинен период от 37 дни, а не 14! Или, през тези 14 дни, той може и да не даде симптоми за наличие, също така, и тестовете да покажат отрицателен резултат. Но, след тези 14 дни ако вируса се развие поради обстоятелства, които и все още са неизвестни на учени?
    Твърди се, че е неустойчив на топлина! Тогава защо не затворихте зимните курорти където има струпване на маси хора, при това от споменатите Държави? Та, после да ми блещите глупости зе безотговорни граждани!
    Защо и все още не се поставят пристигащи от споменатите Държави Българи под задължителна карантина в подходящи, и отговарящи за целта места? Ако липсват такива, то това е задължение на Изпълнителната власт в лицето на Премиер! Същият този Премиер преди две седмици говореше, че в България няма нито един случай! И, какво излиза, че мерките които налага не само, че са неадекватни, ами са и причина за разспространението на вируса!

  2. Паниката е всеобща, но причина за такава няма особено. При положение, че при катастрофи и други криминални случаи загиват хиляди без да има особена грижа от държава да спрат тази тенденция.