Бизнесът да не съкращава работници, ще се поемат 60% от заплатата им

don4evВицепремиерът Томислав Дончев заедно с министрите Владислав Горанов, Деница Сачева, Емил Караниколов, Данаил Кирилов и Росен Желязков дадоха информация за всички мерки и мероприятия, които се вземат с оглед овладяването на темповете на разпространение на коронавируса и с оглед материалното осигуряване на всички лица и институции, които имат отговорности за това, съобщи БНТ.

Дончев заяви, че те ще бъдат за сметка на препрограмиране на съществуващите оперативни програми, т.е. по-малко да се товари националният бюджет.

По сектори имаме нови, буквално разработени в последните часове, мерки, които ще гарантират допълнително социално дистанцирани и по-малко рискове от предаване на заразата и от друга страна ще поставят в по-улеснена или благоприятна позиция всички, които са на първа линия и се грижат за живота и здравето на хората, заяви Дончев.

Предвид факта, че нарастват обемите на защитни средства – маски, облекла и друго оборудване е взето решение за създаването на логистично-координационен център с ръководител комисар Николай Николов.

Тази нова структура ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването, произвеждането на нужните количества защитни материали и оборудване и адекватното им разпределение до всички, които имат нужда.

“Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по получаване, поръчване, разпределение и приоритизиране на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на дирекция “Пожарна безопасност”. Утре е второто заседание на щаба, където ще се разпределят първите задачи”, каза комисар Николов.

От утре ще бъдат отделени 20 милиона лв. от Оперативна програма за човешките ресурси, които ще могат да бъдат използвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала, който е ангажиран на първа линия в здравните лечебни заведения, обяви министър Деница Сачева.

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика: По 1000 лв. ще бъде допълнителното месечно възнаграждение, които те ще получават за работата, която вършат. Средствата, които са заделени по оперативната програма, ще могат да се изразходват и за създаване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, необходими за медицинската дейност. Ще бъдат предоставени и допълнителни мерки за преодоляване на стреса на тези служители.

В рамките на следващите 3 дни допълнителни 20 милиона лв. ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и да разширят обхвата на патронажната грижа, която изпълняват, каза още Сачева. Към момента патронажната грижа включва около 43 000 потребители. Ще може да се разшири патронажната грижа и за хора с увреждания и за семейства и хора под карантина заради контакт със заразени с коронавирус.

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика: Утре ще обявим всички документи, чийто срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна – всички над 400 000 работещи пенсионери, техните пенсии да бъдат преизчислени служебно през юни, така че моля, всички тези хора да не ходят в офисите на НОИ.

Телефонът за различни справки е: 0 800 88 00 1.

Министър Владислав Горанов обяви, че се обсъждат няколко мерки, които за едномесечния срок на извънредното положение биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. 

Владислав Горанов – министър на финансите: С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнесите, които страдат от ликвидна криза заради мерките на правителството. Като там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие.

Той предложи като краткосрочна мярка тези, които са засегнати от ограниченото потребление и нарушаването на веригата за доставки, и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, ако преценят на първия етап, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта – за тези служители, за които те са имали намерение да съкратят работни места. Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме, така както предвижда законът по отношение на освободените служители, за първия месец – вместо безработица от фонда на Държавното обществено осигуряване да се предоставят под формата на помощ за тези бизнеси 60% от възнаграждението.

Увеличава се също срокът на фирмените отчети до 30 юни.

Министър Росен Желязков заяви, че ще гарантираме спокойното и свободно преминаване на стоки през нашите граници. Мерките, които ще бъдат взети, са свързани с това група от камиони да бъдат групирани и ескортирани, както се прави в момента и от останалите държави по нашите коридори.

Целта е транзитният трафик за определен период от време да напусне пределите на страната, както и да зареждат при необходимост и при желание на конкретно определени за това места. Става въпрос за коридорите, които са от сръбска и турска граница, както и от гръцка и румънска граница.

В момента няма български камиони, които да са на словено-италианската граница, те се насочват към други алтернативни маршрути, заяви транспортният министър.

“Важното е да осигурим от една страна доставките на стоки за България и от друга страна свободното преминаване на транзитния трафик за Близкия Изток през Турция”, допълни Желязков.

От 24 часа във вторник въвеждаме ограничения за полети от Италия и Испания. Към момента такива ограничения на европейско ниво не са въведени, всяка държава решава сама. Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставени под карантина. Създадена е организация с “България Ер” да осигурим полети до Италия и Испания, за да приберем наши сънародници, ако е необходимо – няма да ги оставим там, още повече, че сухопътният транспорт все повече се ограничава, обяви Желязков.

Обръщаме се към хората, които искат да пътуват в Европа – да не предприемат такива пътувания, защото завръщането е изключително трудно, призова транспортният министър.

Министър Данаил Кирилов също изказа какви мерки ще предложат от правосъдното министерство, а именно:

да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства освен тези по наказателните производства;

да се прекратят всички обявени процедури по публична продан и във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители, частните съдебни изпълнители, като след приключване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват отделно;
ограничаване на нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки, като Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на ограниченията и санитарно-хигиенните изисквания;
в затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на лишените от свобода в обекти извън местата за лишаване от свобода.

Най-важните от първоначалните мерки са осигурена ликвидна подкрепа за малкия и средния бизнес. Има резерв от 10 млрд., който би могъл да бъде използван.

Втора важна мярка е вместо веднага да бъдат съкращавани работници за тези бизнеси, които няма да могат да отворят врати, държавата предлага да започне да подпомага въпросните фирми с до 60% от размера на работните заплати. Разширява се социалният патронаж от страна на службите в страната, така че да обхване и хора, които са оставени под карантина и за които никой не може да се погрижи.

Не се налага използването на въоръжени сили и полицейски части за осигуряването на санитарни кордони около българските градове.

2 Отзиви

  1. Т. Лечева

    Интересно ми е как ли трябва да съществуват безработните, без осигуровки, без доходи и без надежда скоро да си намерят нормална работа, защото даже сезонната е в сферата на
    илюзиите вече. Някой изобщо замисля ли се за нас при положение, че сме огромен процент от населението???

  2. Всички в държавата да взимат 60 процента от заплатата си щом всички ще са солидарни.