Европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си

maska1Редица европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си.

И Великобритания предприема ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, но все още не затваря учебни заведения и магазини. Обявените снощи от британския премиер Борис Джонсън мерки все още са по-скоро пожелателни, отколкото задължителни, макар той да ги окачестви като „драстични”.

Пълна карантина е обявена в Италия, Испания, Австрия и Чехия. Там гражданите могат да излизат само, за да отидат на работните си места, на лекар или да пазаруват храна.

Швейцария обяви извънредно положение, а Испания, Дания, Словакия, Литва, Кипър и Полша вече са затворили границите си за чужденци. Това ще направи и ЕС за граждани на трети страни, след одобрението на европейските лидери по-късно днес.

Германия закъсня, но канцлерът Ангела Меркел обяви снощи затварянето на училища, детски градини и магазини. “Никога до сега в нашата страна не са предприемани такива строги мерки. Но са необходими, за да намалим риска от заразяване, а от там и опасността от срив на здравната система”.

“Ние сме във война”, обяви снощи френският президент Еманюел Макрон в емоционално обръщение към нацията, и го повтори шест пъти. Франция влиза в двуседмична карантина от днес на обяд. Макрон спира всички реформи на правителството, включително и оспорваната пенсионна реформа. А вторият тур на местните избори се отлага.

Отложиха предварителните избори на демократите в Съединените щати в Охайо.

Отлагат се и парламентарните избори в Сърбия, насрочени за 26 април. От снощи границите на западната ни съседка са затворени.

Гърция обяви задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, независимо от националността им.

А в Турция от тази нощ спряха да работят кина, театри, кафенета, плувни басейни и детски увеселителни площадки.