Затварят зимните курорти

koronavirusОт днес големите ски зони Банско, Боровец и Пампорово, както и „Витоша ски” не работят, въпреки наличието на сняг в края на ски сезона. Затварянето им е провокирано от извънредната ситуация и увеличаващите се случаи на коронавирус в страната. Заведенията в курортите не работят от въвеждането на извънредните мерки, хотелите масово приключват работа, изпращат последните туристи и се готвят да освобождават персонал.

Съоръженията, за които има снежна покривка на Витоша, до днес работеха при специални мерки за сигурност, преди това бяха прекратени всички групови занимания на ски училищата. Възможно бе единствено индивидуално обучение, ограничено беше нощното каране на ски заради по-оскъдната снежна покривка. От днес преустановяват работа всички съоръжения, ски гардеробът и ски училището.

Изпълнителният директор на „Витоша ски” Костадин Костадинов обясни, че кабините са били дезинфекцирани по предписанията на здравните власти, а персоналът е разполагал с дезинфектанти. Качвани са били по един или двама души в кабина на лифта. Костадинов е категоричен, че качващите се за спорт в планината са намалели.

В последните 10 дена туристи масово са отказвали резервациите си за курорта Банско, казва Малин Бистрин от съюза на туристическия бизнес в курорта, цитиран от Кросс. След регистрираните 2 случая на коронавирус по разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско ски зоната на града бе затворена вчера.

„Стриктно се съобразяваме с изискванията на правителството”, потвърди Малин Бистрин. През уикенда туристите са били над 2 хиляди от близо 30 страни, повечето са англичани.

„Има хотели, които работят и просто трябва да стане ясно, че тези хора имат ангажимент към посетителите си. Кетъринг. Хранене по стаите. Вечерта дават заявките, носи се по стаите. Много е трудно, но няма алтернатива”, коментира Бистрин. Според него притесненията на хората от хотелиерскиябарнш са свързани не само с настъпващата криза, но и с несигурното бъдеще. „Защото ние не знаем колко ще продължи. Знаем, че трябва да се пазим, нокризата ни удря изключително здраво.”

Обстановката в Пампорово е по-спокойна. Въпреки това от курорта решиха да прекратят работата на ски зоната. В сряда затваря и последният голям хотел в Пампорово. Ски зоната в Чепеларе също затвори врати. Поетапно се затварят повечето хотели, увери Мариан Беляков от „Пампорово АД”. Въпреки че няма регистриран случай на територията на курорта, там са решени да взимат превантивни мерки. „Да бъдем съпричастни с всичко, което се случва като цяло в държавата.”

Топлото време и дъждовете в края на февруари са затруднили работата на ски зоната до момента, отбеляза още Беляков. „Имахме амбициозен план да задържим колкото може повече хора на работа в тези много трудни пролетни месеци до лятото. Анулирали сме мероприятия за хиляди хора. За съжаление резултатът от това ще бъде, че ще трябва да бъдат освободени немалко хора, ще трябва да бъдат пуснати хора в платени и неплатени отпуски. Това е положението. В крайна сметка здравето и спокойствието на населението, на региона е по-важно от това една ски зона да работи”, коментира той.

В Пампорово отчитат много анулирани ваканции и предсрочни напускания на курорта. Останалите там туристи са основно от Ирландия. „Драстично намаля броят на резервациите, те буквално спряха и анулациите стигнаха 98-99% от всичко, което беше резервирано.”

Ски зоната в Боровец също е затворена от днес. От сряда спира да работи и най-големият хотел в курорта. Мярката се въвежда, за да се минимизират рисковете за здравето и безопасността на всички гости и служители в курорта.

Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец обясни, че държат връзка с всички туроператори. „И сме помолили нашите партньори туроператори да направят всичко възможно по най-бързия начин да придвижат гостите до дестинацията, от която идват. В хотелите сме взели необходимите мерки. Затворили сме всички зони, които не трябва да работят – спа центровете, баровете, ресторантите. Гостите могат да стоят в своите стаи и да се хранят там.”

 

1 коментар

  1. Трябваше да бъдат затворени още в началото на март!
    През уикенда 2000 туриста?
    Колко от тях са от рискови точки, и дали въобще са минали бърз медицински преглед при влизане в Държавата?
    Задачка …
    Ако 1% са били вирусоносители, колко могат да бъдат заразени от тях без дори да са докосвали метални повърхности?
    Доколкото разбирам ни един не е тестван, или преминал през елементарен медицински преглед дори в курортите!
    Българските граждани после са безотговорни и неразумни?!
    Бих казал, че съзнателно Българското управление създава извънредно положение!