Настъпи астрономическата пролет

proletАстрономическата пролет настъпи в 5,49 ч. на 20 март 2020 г. Това е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. На този ден Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. “Григориански календар”. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

В българската традиция пролетното равноденствие се свързва с някои празници, предшестващи най-вече новия земеделски цикъл – Сирни заговезни, свързан с прошката и новото начало, Благовещение (25 март), свързан с затоплянето на времето, “отвръщането” на земята и първите зеленолистни – коприва, лапад, спанак.

С Първа пролет – цъфналите овошки, първите пролетни цветя, завръщането на прелетните птици, природата се възражда, а с нея – и надеждата за здраве и за  по-добра и плодородна година.