Социалният министър: 1300 безработни са се регистрирали само за ден

buro„Над 20 000 получават топъл обяд, допълнителни мерки има в домовете за възрастните хора”, обяви  социалният министър Деница Сачева пред бТВ. Тя съобщи, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. По последни данни от петък по 1300 безработни се регистрират само за този ден.
„Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси”, увери Деница Сачева. Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

„Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата”, категорична беше тя. По думите й има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини. Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър.

„Отделили сме на първо време 20 млн., но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн.”, каза Деница Сачева.