26 март – Ден на Тракия

26-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82На 26 март честваме подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, отдаваме почит към паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, пострадали от погромите, но намерили подслон в пределите на Отечеството и запазили родова си памет. 107 години бележат превземането на Одринската крепост на 26 март 1913г. от Българската армия по време на Балканската война/1912-1913/.

Традицията на българското население от района на Тракия, както и на цялата българска общественост да отбелязват този ден като празник, датират още от двадесетте години на XX век, а съвсем малко преди това – на 3 март 1897г., в Бургас, в Минковия хан на улица „Фердинандова”, при участието на легендарния капитан Петко Войвода и други именити българи, се провежда Учредителният конгрес на тракийските дружества. Поставено е началото на националното тракийско движение. Много по-късно, Постановление на МС от 2006г. определя 26 март за Ден на Тракия.

Повече от век ни дели от тези величави събития. Днес реалността е друга. Мечтата на дедите ни за Тракия- земя без граници, става осъществима чрез идеята за Обединена Европа. Ние, потомците на тракийските бежанци и всички българи, отдавайки почит към многобройните „геройства и мъченичества” – никога да не забравяме!

Фондация „25 века Поморие”