Районен съд – Поморие задържа под стража обвиняеми за грабеж

На  29.03.2020г. Районен съд – Поморие взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо П. В. П. и Б.Б.А.  и наложи мярка за неотклонение „подписка“ спрямо обвиняемият С.П.П., съобщиха от съда.

Тримата са привлечени като  обвиняеми за извършено престъпление  по чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК за това, че на 26.03.2020 г. около 12.00 ч. в с.Бата, общ.Поморие, обл.Бургас, ул.“Черно море“ №5, като извършители в съучастие, от къща находяща се в с.Бата отнели чужди движими вещи 1/ един/ брой моторна резачка марка „Щил 440″, 1 /един/ брой газова бутилка, 1 /един/ брой бойлер на твърдо гориво, 2 /два/ броя метални резервоара за гориво от автомобил и 1 /един/ брой маркуч от владението на Д.  И. Д.   с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила  и заплашване.

Престъплението, за което са  привлечени като обвиняеми е „тежко“ умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години.

Според Районен съд – Поморие, събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение за извършване на престъплението, посочено в искането и за евентуалната съпричастност на обвиняемите към него.

В своите мотиви за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, съдът отчете „демонстрираното от обвиняемите П. В. П. и Б.Б.А., незачитане на установените норми на морала и закона насочени към  зачитане правата на останалите членове на обществото, включително въздържане от действия застрашаващи здравето и собствеността им, както  и демонстрираната склонност да разрешава спорни въпроси  според  собствените си разбирания за справедливост и с прилагане на подходящите според тях методи, включващи упражняване на насилие и лишаване от собственост“, поради което е приел  че е налице опасност обвиняемите Б.А. и П.П. да извършат и друго престъпление.

По отношение обв.С.П. съдът отчете неговата млада възраст и че действията му са  повлияни от  обв.П.П.  с който живее и е приел, че не е налице реална опасност обв.С.П.  да извърши друго престъпление, поради което е счел, че напълно адекватна и достатъчна мярка за постигане на целите по чл.57 от НПК с оглед провеждането на наказателното производство по повдигнатото му обвинение е вземане на мярката за неотклонение „Подписка“.

Определението на Районен съд – Поморие подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред въззивна инстанция.