Вие сте тук: Начало » Актуално » Туристическият бранш прогнозира загуби между 50% и 100%

    Туристическият бранш прогнозира загуби между 50% и 100%

    angelkova“Ако извънредното положение бъде удължено до 13 май, до 13 юни няма да могат да се възстановяват суми, които са предплатени с оглед на нереализирани почивки”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на bTV. Тя поясни, че в тези случаи има три опции – фиксирано алтернативно пътуване, ваучери до 24 месеца и възможността за възстановяване на сумата.

    „Апелирам към всички потребители да приемат възможността да бъде издаван ваучер до 24 месеца, който да отговаря на това, което са платили“, каза Николина Ангелкова.

    Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

    Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

    Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

     

    Горе