Изплащането на пенсиите започва на 7 април и ще протече по удължен график

”Кризата има различни лица и измерения. В различните региони се появяват хората, които обикновено са невидими за нас – бездомници, просяци, които страдат от това, че няма потоци от хора по улиците. Ще се погрижим и за тях”, каза на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева. По думите й, общините ще трябва да ги идентифицират, за да може да им се осигури храна и помощ от първа необходимост.

Социалният министър подчерта, че този месец изплащането на пенсиите ще започне на 7 април и ще протече по удължен график. Тя призова пенсионерите да спазват препоръките и да оставят най-възрастните лица да посещават пощенските станции преди обяд.

pensionerВ рамките на извънредното положение се дават и следните допълнителни възможности:
– изплащане на пенсия в дома на пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионерът получава личната си пенсия;
– изплащане на пенсия на упълномощен представител на пенсионера, с предоставено еднократно изрично или нотариално заверено пълномощно;
– изплащане срещу подпис на пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество и да представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.

Деница Сачева анонсира, че днес предстои да издаде заповед за безопасни условия за труд, с която ще задължи работодателите да въведат стриктни мерки за ограничаване на заразата – редовна дезинфекция най-малко два пъти на деня, редовно проветряване на помещенията, предоставяне на дезинфектанти и други материали за лична хигиена, въвеждане на пропускателни режими и ограничаване на личните контакти между работниците.