Министър Сачева призова хората, останали без работа, да не се струпват пред бюрата по труда

Министър Сачева призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините, каза ефира на NOVA социалният министър Деница Сачева.
„Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери министърът.

„Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители. Рано е още да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно. Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, каза в ефира на NOVA социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица. „Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.