Глобален е спадът в замърсяването на въздуха

zemqНамаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности рязко понижи в пъти нивата на азотен диоксид, като това даде възможност да погледнем как би изглеждал света без толкова усилено замърсяване на въздуха. Това показват сателитни снимки от Европейската космическа агенция.

Според експерти внезапното спиране на икономически дейности представлява „най-мащабният експеримент досега” по отношение на намаляването на индустриалните емисии.

Данни от спътника на Sentainel-5P на ESA показват, че през последните шест седмици нивата на азотен диоксид (NO2) в градовете и индустриалните клъстери в Азия и Европа са в пъти по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Азотният диоксид се произвежда от автомобилни двигатели, електроцентрали и други промишлени процеси и се смята, че обостря респираторни заболявания като астма.

Макар и да не е парников газ, замърсителят произхожда от същите дейности и индустриални сектори, които са отговорни за голям дял от въглеродните емисии в света и водят до глобално затопляне.