Лазаровден е, но в с.Козичино лазаруване няма да има

lazari3Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

Християнският празник е кръстен на Свети Лазар, когото Исус извежда от гроба и възвръща към живот.

На Лазарова събота, по време на св. литургия, църквата прославя Христос като възкресение и живот, който още преди своите страдания и смърт, с възкресяването на Лазар е утвърдил предобраза на всеобщото възкресение на човечеството. Именно заради възкресяването на Лазар, Христос бил прославен от народа като дългоочаквания месия, цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества.

На вечернята се четат пророчествата за царя-месия от стария завет, заедно с разкази за влизането на Христос в Йерусалим.

Според българската народна традиция,  три обредни ритуала са свързани с този ден – лазаруване, избиране на кумица и буенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

В поморийското село Козичино  обичаят лазаруване запазва  автентичния си вид. Изпълнява се в неделя на Цветница. Но поради усложнената обстановка в страната, обичаят „Лазаруване” тази година няма да се проведе, съобщават от Кметството на с.Козичино.

Имен ден празнуват Лазар,  Лазарка, Лазарин, Лазаринка, Лъчезар, Лъчезара,  Лазо.