Родители в неплатен отпуск ще получат 375 лв. еднократна помощ

sacheva“Правителството ще изплаща еднократна помощ на родители в неплатен отпуск на стойност 375 лв. Средствата ще се отделят, когато двамата родители изполват неплатен отпуск от минимум 20 дни поради невъзможност за осигуряване за дистанционна работа. Помощта ще бъде налична още от следващата седмица, най-късно от вторник”, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на брифинг.

“Отделили сме около 20 млн. лв. за за 55 хил. семейства. Месечният доход ще е 610 лв на член от семейството, колкото е и размерът на минималната работна заплата. С тази мярка ние подкрепяме работещите родители”, допълни Сачева.

Контролните механизми на изплащането в съотношението “60 на 40” ще се изпълняват от НОИ и НАП.

Междувременно Сачева информира, че към вчера общият брой на подадените заявления по схемата “60 на 40” е 2016 за 30 000 работници и служители. За трети пореден ден имаме намаляване на брой на регистрираните като безработни. 3 866 душши са се регистрирали в бюрата по труда вчера. 2 862 са посочили, че са останали без работа заради кризата, причинена от коронавируса, съобщи още социалният министър.

По време на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов, от своя страна, обясни, че единният механизъм за разсрочване на задължения е за срок до 6 месеца до 31 десември 2020 г. На разсрочване подлежат редовно обслужваните задължения или с просрочване не повече от 90 дни към края на 1 март 2020 г. Всеки клиент може да заяви, че желае да се възползва от предлаганите облекчения

1 коментар

  1. Госпожата да каже за безработните на които им свършва или им е свършило обезщетението и остават без никакви доходи и работа която в предвид обстоятелствата особено по черноморието е невъзможно да се намери такава заради затворени хотели и ресторанти. Как тези хора да разчитат на държавата?