Какви са мерките срещу финансовите последици от кризата

goranovПоредният пакет от мерки срещу финансовите последици от извънредното положение и пандемията от Covid-19 бе представен от министъра на финансите Владислав Горанов. Инструментите са 8 на брой и общата им стойност е 4.5 млрд. лева. Ето ги и тях:

Гражданите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, останали без доходи, ще могат да изтеглят до 4 500 лева безлихвен кредит. Тези заеми ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие. Те ще се отпускат с 1 година гратисен период и срок за издължаване до 5 години след изтичане на този гратисен период. До момента интерес към програмата са проявили 12 търговски банки в страната, уточни министърът.

“Тези лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск”, уточни Горанов. Друго изискване е доходите на лицето да са спаднали с най-малко 20%. Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Кредити за ликвидна подкрепа на малките фирми също ще се отпускат с гаранция от Българската банка за развитие. Сред изискванията за отпускане на такъв кредит е наличието на спад на оборота за първото тримесечие на 2020 година, в сравнение с това на 2019 година. Срокът за кандидатстване по тази програма е до края на годината.

През “Фонда на фондовете” ще се отпускат микрокредити до 50 хил. лева, предназначени за подпомагане на малки и средни предприятия. Този инструмент вече е достъпен, подчерта финансовият министър. Гратисният период за тези кредити е до 24 месеца, в зависимост от договорните отношения, а лихвите са далеч под пазарните към момента.

Инструмент за капиталови инвестиции също е активиран през “Фонда на фондовете”. От него ще могат да се възползват малки и стартиращи фирми, като средната инвестиция е около 800 хил. лева.

Очаква се от Министерството на финансите да изготвят комплект от видеоклипове и информационни съобщения, разясняващи процедурите по възползването на тези инструменти.

По 650 лева ще бъдат дадени на полицаите на първа линия под формата на “награди”, обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му, за целта ще бъдат заделени 10 млн. лева. Изплащането на тези награди ще стартира веднага.