Международен ден на книгата

knigaНа 23 април отбелязваме Международния ден на книгата.Целта  е да насърчи четенето на книги и книгоиздаването. Денят е празнуван за първи път през 1995 г. и е част от календара на ЮНЕСКО.

Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също така са родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо и други.

Международният ден на книгата винаги е бил насочен главно към младите хора и подрастващите, но и насърчава  всички хора да открият удоволствието от четенето на книги. Особено сега това е актуално, когато има  извънредно положение и хората са във физическа изолация, поради разпространението на коронавирус. Точно в това време интелектуалната активност като четенето на книги, освен  че носи голямо удоволствие, но и помага за организиране на свободното време.

Денят на книгата свидетелства както за гениалността на великите автори в миналото и настоящето, така и за нуждата от образование и култура, които черпим от книгите.