Общински съвет -Поморие проведе 7-то си заседание (видео)

29-04Общински съвет- Поморие проведе седмото си заседание в НЧ „Просвета“, като така спази мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение. Бяха разгледани  38 точки, заложени в  дневния ред на сесията. Община Поморие съобщи за част от решенията, взети на днешното заседание, а именно:

По предложение на кмета Иван Алексиев, Общинският съвет в Поморие прие решение за освобождаване от заплащане на наем наемателите на общински жилища, за периода от 13.03.2020 г. до отмяна на обявеното с Решение на Народното събрание на Република България извънредно положение. Отнася се за гражданите с установени жилищни нужди, които са картотекирани като нуждаещи се и на които Община Поморие е предоставила под наем общински жилища за настаняване.

С 50% се намаляват и вноските за наем на общинските рекламни съоръжения, чиито наематели са ограничили или преустановили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение. Като мотив в предложението на кмета е посочено, че голяма част от ползвателите на рекламни съоръжения са собственици на ресторанти и търговски обекти, които затвориха въз основа на заповедта на министъра на здравеопазването, съответно изгубиха ефективността от рекламите си.

По предложение на общопрактикуващите лекари и управителя на „Медицински център I – Поморие“ ЕООД, Общински съвет Поморие даде съгласие за намаляване с 50% размера на договорените наеми за помещения в МБАЛ Поморие. Взетото решение е поради ограничаване или преустановяване дейността на наемателите, а именно общопрактикуващите лекари, индивидуалните специализирани практики за извънболнична помощ и Медицински център I.

Съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, срокът за заплащане на данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства с отстъпка 5% през 2020 г. е 30 юни. На днешното редовно заседание, Общински съвет Поморие прие още една мярка за финансово облекчаване на жителите на община Поморие и удължи срока за плащане на такса битови отпадъци с 5% отстъпка, също до 30 юни 2020 г. Желаещите да ползват отстъпката следва да внесат еднократно пълния размер на дължимите данъци и такса битови отпадъци. Налозите могат да бъдат платени и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври 2020 г., но в този случай отстъпка не се ползва.

https://youtu.be/iqfhCZSvbFE