Планетите на кризата – Сатурн и Плутон

planeti„За да разберем въздействието на транзитния Плутон към Сатурн, трябва да си припомним природата на Сатурн в хороскопа. Като цяло Сатурн показва нашите слаби места, онези сфери от живота, в които сме сигурни, уязвими и лесно раними. Всички се тревожим за нещо – дали сме достатъчно обичани, достатъчно хубави, мъжествени, умни и т.н. Сатурн разкрива къде ни е страх да не изглеждаме глупави, грозни или абсурдни. Например ако Сатурн е в Близнаци (или в труден аспект спрямо Меркурий или в трети дом), се безпокоим за интелектуалните си умения, както и за възможността да общуваме и да се изразяваме ясно. Във Везни ли е Сатурн ( или в тежък аспект към Венера, или в седми дом) ще се чувстваме смутени в близките връзки; страх ни е, че другите няма да ни харесат или че не сме способни да създадем удовлетворяващо партньорство. Понякога компенсираме нашите Сатурнови несигурности, опитвайки се да се усъвършенстване в сферата, където се чувстваме слаби. Сатурн в трети дом например би могъл да постигне много с усилието да развива ума. Сатурн в седми дом не рядко работи много за подобряване качеството на връзките. На края чрез тежка работа и постоянство ние ставаме все по-изкусни в областта на нашата карта, която е повлияна от Сатурн.
Постигането на сръчност и сигурност в сферата на Сатурн отнема време и докато се сдобият с тези качества (ако изобщо успеят), много хора ще се опитат да крият или да отричат къде се чувстват несигурни, слаби или уязвими. Като начин да се опазим от болката ние издигаме бариери в тази област. Не ни харесва да се излагаме на показ слабостите и неадекватностите си, така че грижливо отбягваме всяка ситуация, която би могла да ги задейства. Поставяме добро представление, давайки най-доброто от себе си, за да изглеждаме доволни, щастливи, привлекателни, интелигентни и каквото и да било. Подобни старания да укриваме болката и несигурността си може да успеят за известно време; но когато транзитиращият Плутон аспектира Сатурн, той отправя предизвикателство към защитните ни стени и вероятно ще бъдем принудени да се изправим срещу онова, което най-много се страхуваме да разглеждаме у самите нас. Сатурн изгражда бариери; Плутон обаче ги разрушава.
Този транзит е склонен да разруши насилствено и с много катаклизми и удрят много тежко. Те смъкват маската от лицата ни и излагат на показ онази част от нас, която е най-уязвима и най-ранима. В някои случаи сме близо до срив – опустошеното его е оголено и вероятно ще ни се стори трудно да функционираме така, както дотогава. Може да търсим начини да се борим или избягаме от страданието , което усещаме, но истинското изцеление идва само след като приемем болката и се изправим срещу нея.
Сатурн е планетата, свързана с границите. Когато Сатурн аспектира Плутон, той задейства сила, оспорваща пределите, ограниченията и възбраните, които сами сме си наложили. Възможно е да усещаме тези разрушаващи структурите пориви толкова силно, че да сме заставени да се освободим от ограничителните самоопределения, с които сме оградили живота си.
Очевидно е, че тези планети създават суматоха в живота ни. И все пак те предоставят възможност за растеж и промяна по такъв начин, както малко други транзити могат.” Из „Боговете на промяната“ на Хауърд Саспортас

                                                                                          Астролог: Валентина Радиева-Маренова