Подкрепа за земеделците върху дохода на реализирана продукция

tanevaДа се стимулира земенчукопроизводството с допълнителни средства, завиха на брифинг днес.  Тъй като те са едногодишни култури и могат в рамките на тази година да отчетат ръст. В програмата на тази мярка се предвижда  не да се допусне спад, а да се отбележи ръст на зеленчукопроизводството.

За разлика от досегашните мерки,  когато се искаше минимален добив от декар без да се иска сметка на каква цена  е реализиран, то тази нова мярка е с философия да се стимулира чрез допълнително финансиране върху дохода на земеделски производител. Производителят трябва да произведе и да продаде зеленчуците и на тази база, която получил от продажбата ще получи допълнителна субсидия.

На брифинга беше казано още, че дори  малките зеленчукопроизводители ще имат интерес да издават фактури, за да получат фактури и да се финансират.

Всеки земеделец трябва да си направи сметка какви зеленчуци в какви обеми  и дали ще успее да ги реализира.

От днес земеделците могат да заявяват площи, по мярка 13.3.,каза министърът на земеделието Десислава Танева. “Искам само да уточня, че въпросната допълнителна подкрепа я очакваме да бъде финализирана като възможност за нас с решение на ЕК, по нашето предложение за създаване и възможност за програмиране на хоризонтална мярка COVID-19.  Тази подкрепа e извънредна, допълнителна да бъде разпределена по критерий реализирана продукция, по дохода, по който земеделските производители ще докажат за реализирана продукция”, коментира още министър Танева.