Коалиционен съвет обсъди предложения за туристическия сектор. Ето кои са одобрени

3p1a3393-1Коалиционните партньори имат консенсус по мерките, взети досега от правителството, във връзка с пандемията от коронавирус, обобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след коалиционния съвет. На него стана ясно, че партньорите във властта са обсъдили предложения за туристическия сектор.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изброи конкретни въпроси, по които е постигнато споразумение. Едно от тях е да има ваучери за туризъм, за да се подпомогне сектора. Предстои обаче да бъде уточнено кой може да ползва тези ваучери, какъв ще бъде техният размер и кога ще могат да се ползват. Всичко това зависи кога изобщо ще може да започне летният туристически сезон. Със сигурност обаче те ще могат да се ползват от осигурени лица, които нямат задължения към бюджета.

Също така стана ясно, че това лято шезлонгите и чадърите по плажовете ще бъдат безплатни.

Ще бъде променена и заповедта, с която се регламентира разстоянието между масите на открито в заведенията – вместо 2,5 м, дистанцията ще бъде намалена до 1,5 м.

Симеонов посочи, че ще се удължи правото на строителство в националните курорти от 15 май до 15 юни, тъй като няма смисъл да се ограничава строителството в период, в който няма туристически сезон.

„Получихме предложения от партньорите, всяко от тях трябва да бъде прецизирано внимателно. Да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите.  Това не е целта и на нито един от коалиционните партньори”, коментира Дончев.

Той посочи, че туристическият бранш трябва да бъде подкрепен, въпросът е точно по какъв начин.

“На позиция сме, че туристическият сектор трябва да бъде подкрепен, нямаме решение все още, защото няма яснота какъв летен сезон ще имаме. Едно е свръхоптимистичният вариант, че сезонът ще започне юни, друго е – от юли, друго – август”, добави вицепремиерът.

По темата с ваучерите за почивка Дончев каза, че все още има спор по отношение на детайлите, кой и как ще може да се възползва.

“Двете партии от “Обединени патриоти” миналата и тази седмица внесохме различни предложения, свързани с туризма. Някои предложения са безспорни и бяха одобрени, по други ще бъде работено. Темата с ваучерите в една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата”, коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

От думите на Дончев стана ясно още, че ако има нова мярка, която да бъде разхлабена, то тя ще бъде в посока отварянето на детските градини. За момента обаче позицията на правителството е предпазлива, защото децата могат да разпространят заразата. Томислав Дончев добави, че само в една-две държави в Европа се възстановява работата на детските градини и ще се види какъв ще бъде резултатът от това.

Вицепремиерът също коментира, че се работи по прецизиране на мярката 60/40.