Поморие празнува Гергьовден онлайн

sv-georgi-statuqПоморие отбелязва днес своя празник – 6-ти май. През 1991 г. тогавашната Временна управа на общината възстановява честването на патронния празник на Поморие. По традиция Гергьовден се отбелязва в Поморие винаги с панаир и  богата тържествена програма, но тази година събитията се провеждат онлайн.

Манастир „Свети Георги Победоносец“ в Поморие има днес  храмов празник.  Той е една от най-уникалните и старинни обители в цяла България. Този забележителен паметник на културата  е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България.

Манастир “Свети Великомъченик Георги Победоносец” е от изключително важно значение за България, както заради безценната си историческа стойност, така и заради духовната подкрепа и помощ, които манастирът е оказвал на тукашните жители през периода на Възраждането, а и след това. Преданията разказват, че преди да бъде съграден  този манастир, на неговото място през VII век съществувал храм, също посветен на Свети Георги. Но след започналото османското нашествие към българските земи, постройката била срината. Началото на днешната мъжка обител е поставено през 1856 година.

Местните легенди разказват, че по тези земи през VIII век се заселил турчинът Селим бей, който изградил голям чифлик. Макар че бил много богат, страдал от тежка болест, от която дори парите не можели да му помогнат да оздравее. Но една вечер неговият ратай на име дядо Нено сънувал млад момък на бял кон – Свети Георги, който му посочил къде в двора на чифлика имало изворна вода, с необикновени лечебни свойства. На следващия ден възрастният човек отишъл на същото място от съня си и там открил мраморен барелеф на свети Георги. Когато го отместил видял, че от долу наистина извира чудата вода, благодарение на която Селим бей оздравял. Като знак за благодарност наредил да бъде издигнат малък параклис, а по-късно сменил своята вяра с християнската и заедно със синовете си станали първите монаси в обителта. Не след дълго манастирът се разраснал и добил по-големи размери.

Основите на комплекса са положени през 1856 година, а през 1966 година заедно с новите постройки е изградена внушителната 20-метрова камбанария.

В поморийския манастир се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII – XIX век. Храмовата икона на “Св. Георги” е рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф.  Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на Св. Георги.  А от 2016 г. пред манастира се издига  скулптурната композиция на Свети Георги Победоносец. Храмът бе включен миналата година в европейска програма за ремонт на сгради. За около 6 месеца беше реконструиран  и с помощта на дарения. Сега напълно обновен може да посреща своите миряни. “От Националния институт за паметници на културата дадоха препоръки за обновление на иконостаса и за изографисване на храма”, каза архимандрит Йеротей.

Тази година Поморие отбелязва онлайн  празника на града- Гергьовден. Празничният ден  започна със Светата литургия,  излъчена директно от манастир „Свети Георги“ онлайн и продължи по същия начин.

Честит празник, Поморие! Нека Свети Георги дава много здраве, сили и кураж на поморийци и  на празнуващите днес имен ден!