Министър Ангелкова: Не на всички плажове чадърите ще са безплатни

angelkovaНа някои от плажовете чадърите ще са безплатни, а на други – намалени на символични цени. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Всеки плаж е различен и подходът трябва да е индивидуален. Това ще се договоря в анекс към договорите. Наемателите и концесионерите трябва да изразят своята позиция“, добави тя.

„Благодаря на премиера и на коалиционните партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за подкрепата за сектора! Ние сме в диалог още в началото на кризата. Работим, за да намерим баланса. Предложих възможността, ако бъдат намалени концесионните възнаграждения, цените за плажни принадлежности да са нула“, заяви Ангелкова.

Тя призна, че е изправена пред големи трудности, но пък сподели, че са много предизвикателствата. Никой в туризма обаче не очаква печалба, добави министърът.

Тя обяви, че се мисли в посока за ваучери за българи за почивка на нашето Черноморие, но все още няма яснота за кои групи ще са и в какъв размер.

Ангелкова се надява туристически сезон да стартира успешно в началото на юли. Възможно е тогава и да се радваме на чуждестранни туристи.

След като водещият Антон Хекимян пита кой ще компенсира общините, ако не бъдат платени концесионните такси и бъдат спестени, за да има безплатни чадъри и шезлонги, тя изтъкна, че е получила подкрепа от всички кметове на морски градове.

„И кметът на Бургас Димитър Николов, и на Поморие – Иван Алексиев, и на Варна – Иван Портних ни подкрепят в тази трудна ситуация. Морските ни общини разчитат на летния туризъм и това е една временна, много трудна мярка, но смятам, че ще е работеща. Може да се намали капацитета до 50% както на заведенията, така и на плажовете“, заяви министърът.

„Изготвихме препоръки както за хотелите по отношение на рецепцията, зоните за спорт, за отдих и спа центровете, така и за ресторантите, за техническата поддръжка, за поведението на служителите, на туристите и за реакция при съмнение за заразен с коронавирус. Съгласувахме ги с Министерството на здравеопазването. Дала съм срок до края на седмицата да се обсъдят и с хората в бранша. Вчера получихме сериозна подкрепа“, добави тя.