В Несебър 53 зрелостници ще се явят на матури

su-nesebar53 зрелостници в Несебъп се очаква да се явят на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след завършен 12 клас. А 125 са седмокласниците, подлежащи на Национално външно оценяване (НВО).

Станаха известни и датите за съответните изпити, както и обема на темите по всеки предмет.  В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони. Зрелостниците ще положат матура по български език на 1 юни, а на предмет по избор – на 3 юни. Матурите по желание ще са на 2 и 4 юни. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май. Зрелостниците ще имат право да се явят в училището и за повишаване на оценките в 12 клас.

Седмокласниците ще се явят на НВО по български език и литература  на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Отпада НВО по английски език. По български няма да има въпроси със сложно съставно и сложно-смесено изречение, както и от “Бай Ганьо пътува” на Алеко Константинов., “Неразделни” на Пенчо Славейков, “Заточеници” на Пейо Яворов, “По жътва” на Елин Пелин и “По жицата” на Йордан Йовков. По математика няма да има неравенства и успоредници.

Изпитите за всички ученици ще започват в 9 часа. В ход е тяхната организация, която ще бъде съобразена с необходимите противоепидемични мерки. В сградата ще бъдат отворени няколко входа. Ще се допускат само здрави ученици и квестори, снабдени с необходимите предпазни средства. В класните стаи ще влизат по 9 души, като отстоянието между всеки ще е 2 м във всяка посока, а всички повърхности, коридорите и санитарните помещения ще бъдат обработени с дезинфектанти.

Ръководството на СУ „Любен Каравелов“ – Несебър призовава всички участници в изпитния процес за отговорно отношение и стриктно спазване на противоепидемичните мерки и пожелава успешно приключване на учебната година на всички ученици.

Мара МОМЧИЛОВА