11 май – Ден на библиотекаря

sv-b-sv-kiril-i-metodiБългарската православна църква чества на 11 май равноапостолите Св.Св. Кирил и Методий, създатели на българската азбука. От 11 май  2006 г.  тази дата се отбелязва като Ден на библиотекаря.

Библиотеките не са само хранилища на книги и човешко знание, а преди всичко място в което се трудят личности, пазители, живото богатство и душата им, защото една библиотека без библиотекар си остава само хранилище на книги.

Библиотекарят е носител на духа и човешката връзка между натрупаното знание и бъдещето.

Ние сме горди с нашето успешно сътрудничество с Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ и доброто партньорство през годините с Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе и Регионална библиотека „П.К.Яворов“ в Бургас, съобщават от Международен търговски и културен център – ГЕОПАН, Бургас

ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Снимка: Копие на икона на Св. Богородица със Св. Св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Дарена от българския родолюбец проф. Иван Гаврилов на  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София  и на Храм-паметника „Св. Петка Българска на историческа местност „Петрова нива“ в Странджа планина. Художник иконописец Пламена Ив. Лесидренска от Троян.