Вие сте тук: Начало » Актуално » Хиляди искат безлихвени заеми, има сигнали за отказани кредити

    Хиляди искат безлихвени заеми, има сигнали за отказани кредити

    rabotaБлизо 840 души са одобрени за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Мярката в подкрепа на самоосигуряващи се и хора в неплатен отпуск стартира на 27 април. В една от 4-те банки, за два работни дни са подадени над 760 заявления.

    БНТ сигнализира, че в редакцията на “По света и у нас” са постъпили сигнали за отказани кредити. На този фон от социалното министерство съобщиха, че новорегистрираните безработни са около 96 000. По мярката 60/40 ще бъдат запазени 165 000 работни места в почти 11 000 предприятия.

    Националният осигурителен институт е превел 12 милиона и 500 хиляди лева за заплати на около 40 хиляди души от над 3 300 компании.

    Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика: Сериозните мерки, които приехме със схемата 60/40 дават ефект. С 5% сме задържали ръста на безработицата. Броят на хората, които могат да ползват тази мярка е много по-голям от броя на регистрираните безработни”.

    Ангел Геков – председател на УС и изпълнителен директор на “Общинска банка”: Има много частни случаи, които трудно могат да се решат незабавно. Ние ги обобщаваме и консултираме с колегите от ББР и търсим начин да се решат. 95 % от случаите касаят проблеми с плащането на осигуровките. Съгласно изискването на програмата трябва да бъдат платени осигуровките за последните 6 месеца, а справката от НОИ показва, че това не е така.

    От 27-ми април в банката са подадени над 2400 заявления. Одобрени за безлихвен кредит са 700. Отказите са 303, а чакащите отговор 1400.

    Горе