Рибари на протест срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида

protest-ribariЗабраната на бяла мида накара  рибари, собственици на риболовни кораби и рибопреработвателни фирми да протестират пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.  Протестът е по повод заповедта на земеделския министър Десислава Танева от 11 май, която им забранява в 3-месечен срок да добиват бяла мида. Решението на Министерството на земеделието влиза в сила от 15 май .

Рибарите обаче са абсолютно несъгласни с решението на Министерството на земеделието и храните. Миналата година забраната е важала само един месец през пролетта, когато е размножителният период на бялата мида. Той обаче вече е минал и те не виждат никаква причина тази година забраната да бъде цели три месеца

Протестиращите настояват забраната за бяла мида да остане само един месец докато тя си хвърля хайвера. Тази година това вече се е случило, няма нужда изобщо да бъде въвеждана забрана и според засегнатите тя трябва да бъде премахната.Те са написали осем  писма с възражения по въпроса до Министерството на земеделието и храните.

„При тази криза с коронавируса да се оставят без работа тези, които могат да работят, е престъпление. Основното ни искане е отмяна на заповедта. Искаме работа, не искаме подаяния от правителството“, казват протестиращите.

Ако забраната не бъде ограничена те обещаха,  че ще протестират по- активно в София.