Поетапното отваряне на детските градини ще започне на 22 май

vylchevКметовете ще имат задължението да организират отварянето на детските градини в различните общини, в зависимост от местната специфика. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет. Поетапното възстановяване на дейността им ще започне на 22 май.

При постъпване в детските градини, в първия ден, служителите ще измерват температурата на децата с живачен термометър, който се смята за по-точен. Няма да се изискват бележки от лекар. Родителите пък ще подписват декларации за информирано съгласие, с която ще декларират, че са запознато с противоепидемичните мерки и по собствено желание позволяват на децата си да посещават детското заведение. В декларацията изрично ще бъде вписано, че при някакви здравословни проблеми и оплаквания родителят няма да изпраща детето си на занятия и ще държи в течение за състоянието му екипа на градината.

“Не препоръчваме на родителите да пускат децата си на детска градина, ако имат възможността да не го направят. Рискът все още е голям. Това е нашият апел”. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев. Той изтъкна, че отварянето на детските градини е изцяло в подкрепа на родителите, които нямат друга възможност да отглеждат децата си и да изпълняват служебните си задължения.

“Очакваме групите да бъдат със средна посещаемост 10-11 деца, но в някои от големите градове вероятно ще има между 12 и 18 деца в група”, допълни Вълчев, който изтъкна, че традиционно през летните месеци посещаемостта спада до и под 50%, което ще улесни редуцирането на групите. Той изтъкна, че градините ще получат предписание, когато времето позволява, децата да прекарват възможно най-много време навън.

В края на всяка работна седмица, от ръководството на детската градина ще се свързват с родителите, за да получат конкретна информация какъв ще бъде броят на тези, които ще посещават детското заведение през следващата седмица. Ще има и целево тестване на определен брой лица от персонала на детските градини в страната, за да се проследи заболеваемостта от коронавирус.

 Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се изследват и тези, които са били в контакт с детето.

Относно частните занимални и обучението по интереси, Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това не е предвидено в настоящата заповед.

Министър Ананиев коментира и свободното пътуване между съседните на България държави. Той обяви, че правителството се е подготвило с мерки за безопасно пътуване, изготвени са и декларации.

“Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките.Нарушаванията на физическата дистанция и събирането на големи групи от хора може да доведе до епидемични взривове”, заяви началникът на Оперативния щаб ген.майор Венцислав Мутафчийски.