В Поморие бяха обсъдени мерките за лозаро-винарския сектор

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-3Извънредни мерки ще подпомогнат лозаро-винарския сектор в България, който изпитва затруднения в следствие на пандемията от COVID-19. Това стана ясно по време на информационна среща на Министерството на земеделието и храните и горите (МХЗГ) в Поморие, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. Лозари и винопроизводители от област Бургас, както и от Варна имаха възможността да получат повече информация за подготвените механизми от зам.-министър Лозана Василева. Домакин на дискусията бе кметът на Поморие Иван Алексиев, участие взеха и народните представители от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева и Галя Желязкова. На срещата присъстваха и Владимир Крумов, зам.-областен управител на област Бургас,  Лидия Станкова, директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Бургас, както и Росица Симеонова, председател на местната Лозаро – винарска камара.

asqВажен момент за бранша е разработване на мярка „Съхранение на вино“ за включването в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. Това решение бе анонсирано преди ден по време на видеоконферентна среща с министър Десислава Танева и изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев.  Присъстващите в Летния театър в Поморие получиха повече информация за тази мярка. Подпомагането на винарските предприятия ще бъде насочено към складиране на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде пласирано вследствие на пандемията от COVID-19. „Регионът на Поморие е известен в цялата страна, а и в световен мащаб като производител на качествена продукция. Има добър сигнал от представителите на бранша за обединение около решението да бъде отворен, в началото на месец юли, втори целеви прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ само за авансови плащания от бюджет 2020 година“, коментираха бургаските депутати. Обсъдено бе и подготвеното предложение от министър Танева до ЕК България да разработи собствена компенсаторна програма за сектора във връзка с справяне с пандемията Covid-19.

Анонсирано бе и обнародваното изменение на Наредба № 6 от 2018 г., което урежда прилагането на кризисната мярка  „Събиране на реколтата на зелено“ през 2020 г. Максималният размер на подпомагане, който може да получи бенефициент по мярката за 2020 г. е 3036,86 лв./ха. В момента по нея е активен прием в Изпълнителната агенция по лозата и виното със срок до 5 юни, а заявления по мярката в ДФЗ ще се приемат от 15 до 19 юни.

Лозарите и винарите от региона на Поморие използваха възможността да отправят въпроси и предложения към бургаските депутати от ГЕРБ Ася Пеева и Галя Желязкова, както и към зам.-министър Василева. Те бяха представени от винопроизводителя Младен Върбанов.