Вие сте тук: Начало » Актуално » Онлайн система ще рекламира вътрешния туризъм

    Онлайн система ще рекламира вътрешния туризъм

    brifingПравителството и бизнеса създават онлайн резервационна система “Преоткрий България”, която да насърчи вътрешния туризъм. Това стана ясно по време на брифинг на министрите Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелкова заедно с представители на бизнеса в Министерски съвет.

    Платформата е онлайн резервационна система, в която хотели и ресторанти ще може да публикуват безплатно своите оферти. Целта е да се насърчи българския туризъм, обяви Филип Анастасиу от голяма търговска верига, която е партньор по проекта.

    “В системата всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти. Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешния туризъм в тази ситуация“, обясни той.

    Георги Гъневски, част от екипа на „Преоткрий България” съобщи, че много български и международни компании, работещи у нас, участват в тази коалиция в полза на българското общество. Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери.

    Трето, партньорите – широка група от международни и български компании от бизнеса, които застават зад тази кампания, ще вложат средства, с които ние да финансираме първоначалното зареждане на бизнеса да стартира, добави Гъневски.

    В тази ситуация ще разчитаме предимно на вътрешен туризъм и считам, че с платформата „Преоткрий България“ ще успеем да го насърчим, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов. “Ще предлагаме български храни и рецепти. Вече има и рецептурник с български храни. Бизнесът и държавата откликнаха и целта е най-много да спечели потребителят, но да помогнем и на секторите с изключителна трудност“ .

    Караниколов припомни и апела си от преди няколко дни бизнесът да се запознае с възможностите, които може да използва през Българската агенция за експортно застраховане. „Той ще бъде използван в тази платформа. Целта му е да няма междуфирмена задлъжнялост. През застраховки на вътрешния пазар ще подпомагаме производителите, хотелите и ресторантите така, че да няма тежест за тях. Това ще се случва през изключително атрактивна застрахователна полица. Тя е предложена на големите търговски вериги. Една вече реагира на продукта“, обясни Караниколов. “Искаме най-много да спечели потребителя, но да подпомогнем и бизнеса”, каза още той.

    Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че тази инициатива е била представена като възможност държавата и бизнеса да обединят усилията си и да се насочат към подпомагане на туризма, който е най-тежко засегнат от епидемията с коронавирус.

    Това, което Министерството на туризма прави, е свързано и с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на Европейската комисия, за да оперират. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока, каза Ангелкова.

    Тя припомни, че министерството на туризма стартира преди месец кампания в социалните мрежи за насърчаване на вътрешния туризъм, която също се казва „Преоткрий България” „Ние ще промотираме тази платформа и ще насърчим хотелите и ресторантьорите да участват в тази резервационна система, която е безплатна. Ще се опитаме да подпомогнем и минимализираме риска”, каза Ангелкова.

    Министерство на земеделието приветства платформата “Преоткрий България”, приветства министър Десислава Танева инициативата. “Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на Балкан при най-добри условия, при гарнтирани здравни и хранителни стандарти”, допълни министърът.

    Влизането в платформата няма да е обвързано с покупка, стана ясно още. Хотелиерите и ресторантьорите може да пазаруват от конкуренти и пак да са част от платформата. Министър Танева увери, че стандартът на услугите през платформата ще бъде такъв, какъвто се рекламира.

     

    Горе