1157 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий

%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc-%d0%b8-%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2Великоморавската мисия на Кирил и Методий за покръстването на славянските народи е най-забележителното събитие в ранносредновековния свят. Създадената от братята-първопросветители Глаголица е първата славянска, мисионерска азбука – езиковият шедьовър на Ранното Средновековие, “Божият дъжд на буквите”, както я нарича самият Константин-Кирил Философ. Това е нова епоха в човешката цивилизация и истинска революция срещу разделението, асимилацията и колонизацията на народите.

Делото на Кирил и Методий завършва триумфално в Рим през 867 година. Тогава папа Адриан ІІ канонизира глаголицата и признава славянския език като равнопоставен на свещените дотогава латински, гръцки и еврейски.

Създавайки отлично функционираща писмена система, Константин-Кирил и Методий поставят основите на една нова писмена цивилизация в Европа, променила съществено облика на цялостното развитие на европейската духовна култура.

%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc  Мъдрата политика на българските князе Борис и Симеон утвърждава  славянската писменост в България, а от края на Х век тя се разпространява от България сред всички южни и източни славяни. Така на българите и на България всъщност се дължи историческата заслуга за оцеляването на славянската писменост, единствена в средновековна Европа, която се развива на език, съвременен на нейната поява.

През 1980 година Папа Йоан Павел Втори провъзгласява Кирил и Методий за небесни съпокровители и застъпници на Европа, като обединители на различните народи и с надеждата, че всичко, което разделя църквите, хората и държавите, един ден ще изчезне.

Фондация „25 века Поморие”

Илюстрации:

– Посрещането на Кирил и Методий от великоморавския княз Ростислав
– Княз Борис I посреща учениците на Кирил и Методий