Вие сте тук: Начало » Актуално » Зам.-министър участвал в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

    Зам.-министър участвал в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

    arest1Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа след мащабната спецакция, провела се в днес на територията на цялата страна.

    Заместник-министърът на екологията  е участвал в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци. Ще му бъде повдигнато обвинение за внос на отпадъци от Италия, заяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

    Красимир Живков е оказвал натиск да се дават разрешения за внос на отпадъци.  По-рано днес той беше отведен на разпит в Спецпрокуратурата.

    Милева съобщи, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата.

    Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец.

    Според източници на “По света и у нас” са обискирани и имоти на братята Пламен и Атанас Бобокови.

    По неофициална информация, именно на техни фирми, в качеството си на зам.-министър, Живков е издал разрешителни за вноса на стотици тонове отпадъци от Апенините.

    В дома и вилата на Живков разследващите са намерили документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

    Фирми на Бобокови имат площадки за съхранение, но не разполагат с инсталации за преработка. Голяма част от внесените от Италия отпадъци се оказаха несепарирани и негодни за преработка или горене, което ги превръща в обикновен боклук.

    Повече от 4 часа продължи обискът на спецпрокуратурата и разследващите в Министерството на околната среда в присъствието на Красимир Живков. Малко след 13.00 часа той напусна сградата на ековедомството, придружаван от прокурора Ангел Кънев и съпровождан от полиция. Тогава Живков заяви, че не е задържан.

    Красимир Живков – зам.-министър на околната среда и водите: “Това, което мога да кажа е, че специализирана прокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци- рециклиране, изгаряне. Благодаря ви.”

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе