Само 8 нови случая на Covid-19 в страната

cividСамо 8 нови случая на Covid-19 в страната са установени  за последното денонощие, съобщиха  от Националния оперативен щаб.

5 от новодоказаните заразени са в София, 2 са в Шумен и 1 във Видин.

Общият брой на регистрираните случаи в страната от 8 март до сега е 2485 до момента

1015 вече са преборили вируса.

Две са новите жертви на коронавируса през последното денонощие, те са на 91 -годишна възраст от Дома за възрастни в Кула, починали са в МБАЛ в Лом. Общият брой на починалите е 136.

“Предстои отпадане на 14-дневната карантина за пристигащите български и европейски граждани, както и за граждани на страните от Западните Балкани. Карантината ще остане за 8 страни, където заболеваемостта е много висока. Това са Швеция, Великобриния, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта”, каз главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му, това ще се случи със заповед на здравния министър. Възможно е през първата половина на юни да бъдат преразгледани и други мерки. Маските обаче със сигурност ще останат задължителни, подчерта отново специалистът.

“Носенето на маска е важно, когато сме на закрити места, с много хора. Но то помага само, ако я носим правилно върху лицето си, така че да покрива носа и устата. Не е необходимо да я носим, когато сме на открито. Същото важи и за ръкавиците. Ако не ги сменяме често и не ги дезинфекцираме, пипаме предмети и после – лицето си, това не намалява риска”, коментира още доц. Кунчев.