7-дневна карантина за всички влизащи в Гърция

granica MakazaГърция обяви сроковете за отпадане на ограниченията за влизане в страната с въздушен, сухопътен и морски транспорт във връзка със заболяването COVID-19.

Ограниченията, засягащи въздушния транспорт, ще отпаднат на следните три етапа:

Ι Етап: 1 юни – 15 юни
Остава ограничението международни полети да могат да пристигат само на международното летище в Атина. Всички пристигащи ще бъдат тествани за коронавирус, като от тях ще се изисква да останат в определен за целта хотел за една нощ. Ако тестът е отрицателен, пътникът ще бъде насочван към домашна карантина за 7 дни. Ако тестът е позивитен, пътникът ще бъде подложен на карантина под наблюдение за 14 дни.

ΙΙ Етап: 15 юни – 30 юни
Международни полети ще могат да бъдат извършвани освен от международното летище в Атина и от това в Солун. Ако полетът идва от летище, което не присъства в списъка на засегнатите региони на Европейската агенция за авиационна безопасност, пристигащите пътници ще подлежат само на тестване на случаен принцип. Ако полетът пристига от летище в горепосочения списък, всички пътници ще бъдат тествани при пристигане. Задължително е пренощуването в определен за целта хотел. При отрицателен тест пътникът ще бъде насочен към домашна карантина за 7 дни, а ако е положителен – ще бъде подложен на 14-дневна карантина под наблюдение.

III Етап: от 1 юли
Международните полети ще бъдат разрешени на всички гръцки летища. Пътниците ще бъдат подлагани на тест на случен принцип.

Допълнителни рестрикции по отношение на някои страни ще бъдат обявени на последващ етап.

Пристигане без ограничения с наземен транспорт в Гърция от България, както и от Албания и Република Северна Македония, ще бъде разрешен от 15 юни нататък, като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип.

Пристигане в Гърция по море ще бъде разрешено от 1 юли, като пристигащите ще бъдат подложени на тест на случаен принцип.

Следва да се има предвид, че Гърция запазва правото си, на всеки един етап, да промени горните разпоредби в зависимост от развитието на ситуацията.