Вие сте тук: Начало » Актуално » Брюксел обмисля въвеждане на задължителен базов доход в страните – членки на ЕС

    Брюксел обмисля въвеждане на задължителен базов доход в страните – членки на ЕС

    ecВ Брюксел се обсъжда въвеждането на основен безусловен доход за всички граждани на страните от ЕС, каза  Марта Вечорек, официален представител на Европейската комисия.

    Инициаторите на проекта смятат, че ЕС в рамките на своята компетентност може да „предостави на всеки гражданин средствата”, гарантирайки участие в обществото. Този проект също трябва да помогне за преодоляване на „регионалните различия” и в резултат на това ще спомогне за по-голямо икономическо и социално сближаване в страните от ЕС. Освен това плащанията трябва да бъдат „индивидуални и достатъчно високи”.

    През май Европейската комисия официално прие за разглеждане проект за създаване на безусловен основен доход в целия ЕС, отваряйки възможността за събиране на подписи в негова подкрепа.

    Европейският комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит заяви миналата седмица, че е обсъдил идеята с германски представители, които скоро ще поемат председателството на ЕС. “Трябва да помислим за някаква структура на минималния доход в Европа … Това не е напълно безусловен основен доход, но идеята е, че никой не трябва да бъде в ситуация, в която въобще няма доходи”, каза Шмит.

    Миналата седмица Европейската комисия представи план за възстановяване на икономиката на ЕС, който според ЕЦБ тази година е изправен пред спад от 8-12% и загуба на инвестиция от 864 милиарда евро.

    Брюксел планира да събере 750 милиарда евро в ЕС от следващото поколение, който ще бъде попълнен чрез издаване на облигации от името на ЕС за период от 3 до 30 години.

    Повече от половината от събраните средства – 450 милиарда евро – ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства. Други 250 милиарда евро ще бъдат отпуснати за кредитиране на страни от ЕС с намалена ставка, останалите 50 милиарда ще бъдат изпратени под формата на гаранции.

    Предполага се, че основната част ще бъде изпратена в най-засегнатите от кризата държави: според изчисленията на ЕК, Италия и Испания, 302 милиарда евро или 40% от фонда ще отидат за нея.

    Облигациите ще бъдат изкупени за сметка на доходите на ЕС. По-специално се предлага въвеждането на нови данъци, средствата от които ще отидат в бюджета на ЕС: данък върху транснационалните корпорации, екологични и цифрови данъци.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе