Застъпници на плажовете ще почистят най-дългата ивица по южното Черноморие на 6-ти и 7-ми юни

Организаторите  отправят национален апел към  гражданите за подкрепа!

 

viber_%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5_2020-06-01_23-17-30През първия уикенд на юни е планирано  мащабно почистване на шест километровия плаж “Ивицата”, част от защитената местност Поморийско езеро. То е отделено от морето с естествена пясъчна коса, която създава уникална крайбрежна лагуна, единствената по рода си в България. Над езерото минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. 269 различни вида птици са наблюдавани в района.
Инициативата се организира от проекта “Плажоводител”, чиято цел е да създаде подробен български плажеводител включващ 1200 места на българското Черноморие.  Освен детайлната туристическа плажна карта, чиято цел е да покаже на родните туристи места, за които не са и подозирали, организаторите в лицето на Мартин Дерменджиев, си поставят за цел да почистят колкото се може повече плажове в България.
До момента, чрез самоинциативност, за изключително кратко време от април до сега бяха почистени различни места, основно в областта около Поморие  –  югоизточният бряг на Поморийското езеро, любимото място на поморийци, Яворовите скали и плажът около къмпинг “Даяна”.
Въпреки, че в инциативите до момента се включиха Сдружение”Граждани за Поморие”, Община Поморие и много граждани  –  любители  на чистата природа, почистването на шест киломтровия плаж  – “Ивицата” има нужда от по-масова подкрепа. За целта организаторите и групата за гражданско съмишленичество “АЗЗА” призовават, посредством медиите, всички граждани да се включат в благородната кауза.
Желаещите могат да се присъединят към доброволческата група на 6-ти (събота) и 7-ми (неделя) юни от 10:00 часа, като се явят на сборния пункт – краят на ул. „Професор Парашкев Стоянов“, Поморие. Организаторите са подсигурили чували, ръкавици и транспорт за извозване на боклука. Вие си вземете доброто настроение!

За повече информация:
Мартин Дерменджиев
Моб:+359899003999
Е-майл:martindermendzhievv@gmail.com

“Плажеводител”: www.facebook.com/pg/plajevoditel

“ГражданизаПоморие”:www.facebook.com/pg/zaednozapomorie

“АЗЗА”: www.facebook.com/AZ.SAM.ZASTAPNIK