Пишат “кафе” таксата “безплатен чадър”

bonБургазлийка плати 8 лева за иначе „безплатните” чадъри и шезлонги на Северния плаж в своя град. За това се оплака самата Пролет Димитрова пред gramofona.com.

Тя отишла на плажа с компания. Решили да се настанят под чадър, защото били с деца. Избрали си място, което е пред бистро Бали. Явно са повярвали на думите на туристическия министър Ангелкова, че чадърите поне на определени плажове конкретно като техния ще бъдат „безплатни или на още по-символични цени”.
Веднага обаче пристигнал човек, който обяснил, че към чадъра, разбира се „безплатен” има и два шезлонга.
„Ние не искахме шезлонг, но ни каза, че те са комплект“, обяснява Пролет.

За неприятна изненада на компанията, се оказало, че трябва да се платят 8 лева за услугата.
Не последвало логично обяснение защо летовниците плащат, след като чадърите и шезлонгите на Северния плаж са „безплатни”.

След като платихме 8 лева и на бележката пишеше „кафе”,  казаха, че сега вече имаме подарък кафе, но ние не им искаме кафето“, разказа още Пролет.
За нейна изненада на касовия бон не било записано, че компанията плаща за плажни принадлежности. Там било маркирано само кафето – „подарък”, което Пролет и приятелката й така и не изпили.

Интересно какво ли мисли НАП за такива едни кафета. Само напомняме, че хотел на главната улица в града беше затворен за дълъг период, освен че му беше наложена четирицифрена глоба, за пуснато без касова бележка кафе от 60 ст, заради което обектът изпусна най-натоварения период по коледните и новогодишните празници, а държавата – десетки хияди левове ДДС и данък печалба – общо 30% от оборота. Колко туристи са се преориентирали към поръчалия удара на данъчните комшия хотелиер, никой не знае. Дано си е струвало подкупа му.

Представител на концесионера на Северния плаж обясни, че всъщност чадърите и шезлонгите наистина са безплатни. Просто заведенията имали право вече да работят на по-голяма площ, заради ограниченията, които търпят заради коронавируса.

Според Кирил Петков, както се казва човекът на подпомагания да отдава „безплатни чадъри и шезлонги” от държавата държател на плажа, Пролет и приятелката й били седнали на заведение, а не просто на плажа. Затова и трябвало да имат консумация. Бургазлийката обаче е категорична, че е била на пясъка. А парите, които й взели са за чадъра и двата нежелани от нея шезлонга.

Проверка на Gramofona.com показа, че наистина има предложение плажните заведения да ползват по-голяма площ, но все още няма министерско постановление, което да разреши това.