Частично слънчево затъмнение на 21 юни

slynchevo_zatymnenieНа 21 юни 2020 г. (неделя), няколко часа след началото на астрономическото лято, от България ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение, съобщават от Институт по астрономия към БАН.

Луната ще започне да закрива слънчевия диск първо за наблюдатели от южните и източните части на страната (около 07:57). Там и фазата на затъмнението ще е най-голяма – в моментите на максимално затъмнение близо 8% от слънчевия диск ще бъде закрит от Луната, а магнитудът на затъмнението (каква част от видимите диаметри на Слънцето и Луната се припокриват) ще достигне близо 0.18. Явлението ще бъде с продължителност между 55 и 80 минути, съответно за Северозападна и Югоизточна България.

Затъмнението няма да се вижда като пълно от която и да е точка на планетата, но в части от Африка и Азия, то ще е пръстеновидно. е сред най-атрактивните явления. То се наблюдава, когато Луната преминава в по-отдалечената от Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната. Най-подходящите места за наблюдение са в Северна Индия и Тибет, където 99% от слънчевия диск ще бъде скрит от лунния.

До края на годината предстои още едно слънчево затъмнение (на 14 декември), което ще може да се наблюдава като пълно от териториите на Чили и Аржентина и като частично от други части на Южна Америка и Югозападна Африка. Следващите, видими от България, слънчеви затъмнения са на 12 август 2026 г. (частично), 1 юни 2030 г. (пръстеновидно) и 3 септември 2081 г. (пълно).