3 764 двойки на матурата по БЕЛ

maturaТазгодишната сесия на държавните зрелостни изпити беше успешна, заявиха от Министерството на образованието и науката. Обобщението на резултатите сочи, че средната оценка по Български език и литература е Добър /4.20/, а на втората задължителна матура – Много добър /4.84/.

Общо 45 616 дванадесетокласници се явиха на 1 юни на матура по български език и литература. Те решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ви въпрос имаха задача да пишат върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин. 6 283 са получили отлични оценки, а 3 764 – слаби. Средният успех по БЕЛ е 4.20.
На втория държавен зрелостен изпит отличните оценки са 9 836, а средният успех е 4.84.

Зрелостниците, получили по 100 точки на един от изпитите, са 124. Отлични резултати и на двата изпита са постигнали 4525 зрелостници или близо 1500 ученици повече от миналата година. Тази година една зрелостничка e с четири пълни шестици, седем зрелостници с по 3 пълни шестици и 73 зрелостници са получили по две пълни шестици.

Анализът показва, че тази година резултатите са по-добри в девет от четиринадесет предмета. По-високи са резултатите по български език и литература, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, биология и здравно образование и по чужди езици – немски, английски, руски и италиански.

Зрелостниците се справят добре при правописа на съгласни звукове, на думите с представки и при правописа на глаголите. Справят се добре и при определяне на значението на фразеологично съчетание и разпознаване на основните мотиви и образи в художествен текст. Подобряват се уменията им да формулират теза по посочена тема, но срещат трудности при възприемане и извличане на информация от текст и особено при сбито и кратко предаване на основното от съдържанието на текст, посочи директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ в МОН Евгения Костадинова.

Увеличава се и броят на учениците, които са работили по 41-ва задача. Близо 80% са избрали да създават интерпретативно съчинение или есе. Повече зрелостници са се явили и на трета матура.