Няма да затягат мерките, въпреки рекордния брой заразени с коронавирус

93a5ce1a57f813010658c694b89352faМинистър-председателят Бойко Борисов заяви, че въпреки рекордния брой заразени с коронавирус в България, мерките няма да се затягат отново. Той каза това на извънреден брифинг в Министерски съвет заедно с представители от Националния оперативен щаб, след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

„Многократно умоляваме за спазването на т.нар. 3Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл и че пандемията е свършила. Към днешна дата не смятам, че трябва да се паникьосваме заради данните за повече заразени, увеличили са се и оздравелите.

По-леко протича вируса, имаме предпазни мерки за медиците на първа линия и плащаме на тези медици допълнително. Не бих призовал към по-строги мерки, но трябва да сме по-дисциплинирани.

Млади хора, спортисти по няколко седмици със симптоми стоят вкъщи и не се лекуват. Имаме достатъчно капацитет да отидат тези хора и да им се помогне. Когато разберат, че има някакъв симптом, хората трябва да потърсят помощ. Ако сега започнем да затягаме мерки, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот”, обясни премиерът.

Бойко Борисов обясни, че вирусът в момента е омаломощен.

„Всичките 6 души, починали снощи са с тежки съпътстващи заболявания. Вирусът е омаломощен, не е толкова мощен, по-добре сега да има повече заболели, прекарали и оздравели, когато по-лесно се кара вируса през лятото, отколкото октомври-ноември. Сега няма и други инфекции. Към днешна дата – самодисциплина”, повтори Борисов

„Бройките показват, че мерките ни са били правилни. Когато ги разхлабим мерките, резултатите се повишават, но не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече. Вече имаме над 30 лаборатории, тестове колкото искате, тестваме масово, затова и излизат толкова. Като тестваме един клъстър, веднага излизат по 15-20 души и т.н.”, добави Борисов.

Той съобщи още, че директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов има антитела. „Изследвания са показали, че проф. Асен Балтов има антитела и аз му казах да се самокарантинира”, каза премиерът.

На брифинга беше подчертано ясно, че в момента в болниците разполагат с абсолютно всички медикаменти, разписани в европейски и световни консенсуси по отношение лечението на пациенти с коронавирус. Лечебните заведения разполагат с достатъчно количество Дексаметазон, достатъчно Тамифлу, достатъчно медикаменти за цитокинова буря.

„Умолявам да се спазва дезинфекцията, да не се навираме един в друг и след като експертите и докторите казват така, можем да поемем разумния риск към момента, за да продължи животът.

Когато дойде ваксината и се ваксинираме тогава ще сме по-спокойни.

Думата задължавам, забранявам, вече месеци наред носи и други психологически ефекти. Особено шопите – няма да пипаш тока, му казваш, той отива и пипа, има такива хора, затова умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова препоръчваме маските, а не ви задължаваме да ги носите”, подчерта премиерът.

На въпрос дали очаква дълбока рецесия през есента и зимата вследствие на коронавируса, министър-председателят отговори категорично: „Да!”.

„Нещо повече – от това, което виждам при колегите, полагат огромни усилия, рязко се разминава мнението на специалистите, на самия медицински потенциал на Европа. Едните разсъждават като нас към днешна дата, другите разсъждават като нас отпреди 2 месеца.

Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в по-мощните икономики. Заделят, но когато затънат харчат повече. Не можем да се завърнем към нормалния живот, който искаме”, обясни Борисов.