Вие сте тук: Начало » Актуално » Кампания в Бургас за прегледи за рак на маточната шийка

    Кампания в Бургас за прегледи за рак на маточната шийка

    rakБлизо 70 бургазлийки се възползваха от безплатните тестове за рак на маточната шийка, организирани от Инър Уийл Клуб Бургас. Те бяха част от кампания започнала още в края на месец февруари с лекция, изнесена от доц. д-р Валентин Ирмов относно течно-базираната цитология като най-съвременен и високодиагностичен метод за изследване на предраковите изменения на клетките и най-ранния стадий на рак на маточната шийка.

    Гинекологичните изследвания с вземане на течно-базирана цитология дадоха възможност на близо седемдесет жени да проверят здравословното си състояние.

    Лекарите, участвали в инициативата на Инър Уийл Клуб Бургас – доц. д-р Валентин Ирмов и д-р Дарина Давидова, отчитат кампанията за успешна, въпреки извънредното положение, защото интерес и грижа към себе си са проявили не малък брой жени и млади момичета. По време на прегледа лекарите са имали възможност да обяснят за важността на изследването и необходимостта да се провежда ежегодна профилактика.

    За щастие не е открито злокачествено заболяване от направените проби. Около 1/3 от жените са с резултат  II C –  което е нормална група, но методът на изследване позволява детайлно оглеждане на материала и откритите възпалителни изменения да са с обратим характер.

    Кампанията приключва с апел на лекарите и организаторите към всички жени да се изследват ЕЖЕГОДНО, защото по този начин ще се намали вероятността за заболеваемост от коварния рак на маточната шийка.

    Горе