МОН препоръча отлагане на абитуриентските балове

abitЗаради увеличения брой заболели от Covid-19 от Министерството на образованието и науката препоръчаха баловете на абитуриентите да бъдат отложени и да се проведат след края на извънредната епидемична обстановка, която е в сила до края на месеца.

От просветното министерство коментираха за “Хоризонт”, че провеждането на баловете става по решение на зрелостниците и училищата и че МОН няма правомощия да ги разрешава, тъй като се провеждат извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка обаче от ведомството излизат с препоръка баловете да бъдат отложени поне до края на месеца.

За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията, посочиха от МОН.

Проверка сред зрелостници обаче показа, че много от тях ще проведат баловете си преди края на извънредната епидемична обстановка. Абитуриентски балове преди края на извънредната епидемична обстановка са планирали  зрелостници в Бургас и редица други градове на страната. А някои от баловете вече се проведоха.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите увериха пред БНР, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки – ограничаване до 4 души на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности и работа на 50% от капацитета.