Еньовден е

На 24 юни се чества българският народен празник Еньовден. Тази дата  е рождена  на Св. Йоан Кръстител. Наричан е още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

enyovdenВярва се, че на Еньовден способността на билките да лекуват е най-голяма и то преди изгрева. Затова билкари и баячи стават рано преди да изгрее Слънцето и набират билки.

Според разпространеното поверие, в полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса. Сънищата са пророчески. От мястото, където има заровено богатство, излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето. Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова водата в морето, реките и кладенците на този ден е лечебна и магическа. След като се изкъпе във водите, слънцето поема своя обратен път към зимата. Народът вярва, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Всеки преди изгрев слънце трябва да се измие с лековитата роса или течаща вода, казва народът ни. Точно по изгрев слънце трябва да се обърнете с лице към него и през рамо да наблюдавате сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Нощта срещу Еньовден е изпълнена с особена сила и тайнства. Вярва се, че в нея билките са най-лековити, затова рано сутрин на Еньовден всички събират билки, които използват за лек  през цялата година. На първо място сред тях е еньовчето, също комуника, иглика, маточина и др. От билките се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се използват за лекуване.

С тревите и цветята, набрани на празника, се увива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

На този имен ден празнуват: Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Янис, Яница, Янина, Янита, Янимир, Янимира, Янислава,  Янек, Яника, Янчо, Калоян, Ина, Инка, Ива, Ивка, Ивет, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Диан, Диана, Деян и др.