Зала Опера стана свидетел на най-необичайния концерт

105344668_10156918780812245_3806446320648650835_nЗала Опера бе свидетел на най-необичайния концерт — за цялото си съществуване като сценичен фактор в Бургас. И диригент, и солисти, и оркестранти, и публика бяха в синхрон не само с каноните на изкуството и неговото естетическо възприятие, но и със съвременните нови-стари предпазни мерки, които  отново са в сила. Камерният концерт беше на ниво — и като изпълнителско майсторство, и като съсредоточеност, необходима за подобна необичайна ситуация, и като емоция, предадена на зрителите, които, имайки предвид обстоятелствата, уважиха изкуството на изпълнителите и ги удостоиха със заслужени аплаузи, съобщават от Бургаската опера.

Концертът започна с Камерна симфония №10 от Феликс Менделсон Бартоди. Солистката Дария Кръстева изпълни Концерт за пиано и оркестър №12 в Ла мажор oт В. А. Моцарт, като тоноизвличането й беше забележително — тя галеше клавишите, карайки ги да запеят, от най-тихия регистър, преминавайки през емоционална градация до жизнерадостните финални акорди.  Дария Кръстева е  от Поморие. Родена на 18.09.1995 г. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина 1939“ гр. Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“  гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия. Получава многобройни отличия от различни форуми. Работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас

Забележителен дебют като солист на оркестъра на Държавна опера — Бургас направи 12-годишната цигуларка Олга Дойкова, възпитаничка на НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” — Бургас, с педагози Елена Клепе и Людмила Иванова, която изпълни “Севдана” от Георги Златев Черкин, а с красивото си вибрато, изключителна музикалност и съпреживяване на посланието на вълнуващата пиеса, Олга насълзи повечето от присъстващите, доказвайки, че независимо от възрастта си, тя е надарена с най-същественото за един артист — да поражда емоция, да вълнува, да трогва, да замисля и да предава послания.

Концертната програма завърши със “Серенада” на Антонин Дворжак, със стилно и балансирано звучене на оркестровия състав. Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера, който беше представен само от музикантите от щрайха, бе Йордан Ковачев.
Поздравления  за маестро Цанислав Петков, който също е от Поморие. Той  показа не само професионализъм зад пулта, но и така необходимите в подобни кризисни времена лидерски качества и самообладание. Завършил   е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

Летният сезон в Опера Бургас се очертава да е много интензивен, предвидени са доста интересни събития.

Камерният концерт снощи,  с диригент – Цанислав ПЕТКОВ, концертмайстор – Йордан КОВАЧЕВ и солисти: Дария КРЪСТЕВА – пиано и Олга ДОЙКОВА – цигулка, е само началото.

Снимки: Опера-Бургас